dekorera för ”hygge”

Det danska ”Hygge” har blivit på mode, särskilt i Storbritannien, där en bok om det tanksa ”fenomenet” hygge har blivit en storsäljare. I takt med att skandinavisk design, deckare annat erövrat världen verkar det nu som att den senaste exportvaran har gått och blivit vår livsstil.  

Vad är hygge?

”Hygge” (uttalas hygg-ää… lite lagom sluddrigt sådär) handlar i princip om att leva väl och chilla. Att man när man kommer hem faktiskt inte behöver göra någonting alls, utan att för den skull ha dåligt samvete över saken. Något som andra länder verkar ha lite svårare för.

Skulle man illustrera Hygge skulle det bli med choklad och levande ljus och istället för mindfullness handlar det om coziness. På med mysstofflorna, jag vet att du har dom!

Eftersom danskarna utsetts till världens lyckligaste folk går de i bräschen för trenden som även spiller över i deras senaste designtrender. Det har kanske också blivit extra aktuellt ett år som 2016 då vi fått utstå den ena världsomvälvningen efter den andra. Vi behöver bona om våra hem, skapa mys och trygghet, bjuda hem vänner och kokånga.

Extra viktigt för oss nordbor?!

mysstofflor
Kaffe, te eller choklad, egentligen spelar det inte så jättestor roll vad du har i muggen. Det viktiga är att du har hygge, vilket är en livsinställning.

Dessutom är den nya pysmysiga danska designen ett motgift mot det långa vintermörkret, även för oss svenskar. Danskarna har ju trots allt alltid varit lite bättre på design än vad vi är. Trixet är tydligen att kombinera naturmaterial med vita eller enkla färger för att skapa en minimalistisk stil. Samtidigt låter man flera lampor ge rummet en mjuk och föränderlig belysning.

Sätt dig där, mumsa på choklad i några timmar, tänd ett mysigt ljus och bered den väg till hygge – det närmaste himlen en sekulariserad skandinav kan komma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − tre =